Dárius blog

Pénzügyekről mindenkinek. Itt megtudhatja, hogyan érintik Önt és befektetését a világ történései, és elmondhatja róla a véleményét

Utolsó kommentek

  • Dárius: @mennyibe fáj: "hamar kell megegyezni" - mivel alig van idő, a végső határidő is relatíve hamar lesz :) Viszont az garantált, hogy a republikánusoknak bukó lenne egy-két nap múltán megadni magukat,... (2012.11.12. 22:44) 10. Obama nyert - hogyan tovább?
  • mennyibe fáj: Az economist erősen bíztatja Obamát, hogy lépje meg a kötelezőt: www.economist.com/news/leaders/21565955-budget-deal-makes-sense-re-elected-president-his-opponents-his-country-and Persze keresztbet... (2012.11.12. 21:41) 10. Obama nyert - hogyan tovább?
  • Utolsó 20

Öngondoskodok

Itt tudod kiszámolni, hogy mennyit kell félretenned többek között azért, hogy legyen nyugdíjad:
facebook.com/megtakaritas

Lájk

Ajánld ezt a blogot!

10. Obama nyert - hogyan tovább?

2012.11.07. 18:22 Dárius

Néhány aggodalmat rögtön el kell oszlassak, nem lesz Amerikából Európa, nem fogják hagyni pusztán a népszerűségért elszállni az amerikai államadósságot. Ennek a hogyanját pedig laza másfél hónap alatt kell megtalálják, úgyhogy ezzel el is érkeztünk az év (korszak?) a gazdasági kilátásokat tekintve legizgalmasabb részéhez.

01obama18-950x594.jpg

Fotó: Doug Mills/The New York Times


Arról beszélek, hogy január 1-ig meg kell állapodjanak a pártok az államadósság plafon emelésében, ez pedig nem lesz egyszerű, tekintve, hogy mindkét párt kell hozzá. Tudni illik a Képviselőházban továbbra is a republikánusok vannak többségben.

Én magam úgy egyszerűsítettem le a választások tétjét pusztán a két tábor ismert preferenciáit nézve, hogy demokraták = adóemelés, republikánusok = kiadáscsökkentés.

Na most mivel a Kongresszuson valahogy át kéne tuszkolni egy megállapodást - hacsak a felek egyike nem pont azt akarja, hogy a helyi adósságplafon miatt egy csinos méretű automatikus megszorítás lépjen életbe - ezért olyan megegyezési kényszer adott, amelyből az következik, hogy lesz itt kiadáscsökkentés és bevételnövelés is.

Lehetséges forgatókönyvek

Nem kívánok hosszan elmélyedni abban, hogy milyen politikai játszmák következhetnek a fentiekből - nyilván a megszorításokért a balhét a végső esetben akarja bárki is elvinni - viszont a néhány legfontosabb, piacmozgató jellegű sémát érdemes sorra venni:

doubt.jpg

a) egy kiegyensúlyozott csomagot raknak össze, amiben van adóemelés és kiadáscsökkentés is, ez kiegészítve a laza jegybanki politika folytatásával arra legalább is elég lehet, hogy még egy jó ideig támogassa a részvénypiacokat

b) többségében adóemelést tartalmazó csomagot fogadnak el - ezt kizárni nem lehet, de jó kérdés, hogy a republikánusok belemennek-e ebbe, és ha igen, milyen alku lesz a dolog mögött

c) nem állapodnak meg, ez gyakorlatilag szintén egy "kiegyensúlyozott" csomagot jelent, amiben lesz ez is, az is, csak a csomag mérete igen nagy lesz, konkrétan a GDP 4,5%-a, tehát úgy nagyjából 1/2 Matolcsy csomag (a hazai kormány eddig a GDP 9%-ánál tart megszorításokat tekintve egyes számítások szerint), csak éppen egy szuszra azonnal, és ez bizony rögtön a zemberekkel lesz megfizettetve, mert a nagy vízen túl nem látszanak olyan okos menekülőutak a késleltetésre, mint nálunk a nyugdíjpénztárak bedarálása

Milyen eszközosztályoknak jók / rosszak ezek a forgatókönyvek:

Arany: Mivel a laza monetáris politika mindegyik esetben maradna, sőt, ha valamelyik forgatókönyv balul sül el, akkor még a félelem és a bizalomhiány is rájátszhat, ezért az arany tekintetében ezek az emelkedés irányába ható hatások. Az meg egy másik vita, hogy egyébként az arany piacán van-e buborék, vagy nincs.

Részvények: Na ez már többesélyes. Egy lájtos kiegyensúlyozott csomag (az "a" jelű) rövid- és középtávon biztos jót tenne nekik, hiszen egy harmatos de legalább létező konjunktúra mellett, ezt megfejelve a laza monetáris politikával jók a körülmények a részvények szárnyalásához. A pszichológiai hatások is erre játszanak, nagyot szólna, ha a főbb indexek bőven a válság előtti maximumuk fölé mennének, ha úgy tetszik, mindenki elhinné, hogy itt a bika piac néhány évre.

Kötvények: Itt most leginkább államkötvényekről beszélnék, azokon belül is az amerikai államkötvényről. Nem valami egyértelmű a helyzet, mivel az államkötvények hozamai akkor is tudnak meredeken esni (lásd az USA tavalyi S&P általi leminősítését), ha nagy a baj. Megfordítom: a javuló konjunktúramutatók miatt a kutya se akar "államkötvénybe menekülni", így utóbbiak kereslete gyengül, hiába jobbak a makromutatók, ez nem fog feltétlenül beárazódni. Sőt, ha olyan gyenge a kereslet, és az alternatív eszközök (részvény, egyéb) is elszipkázzák a forró tőkét, akkor a javuló egyensúlyi mutatók még fordítva is elsülhetnek, ami ronthatja a kötvény alapok hozamát (utóbbiak rendszerint a hozamesésből profitálnak). Szóval a kötvény alapokkal óvatosan, még ha ezeket is szoktuk meg a biztonság bástyáinak, ez most nem biztos, hogy minden helyzetben igaz lesz.

Látható, hogy a fenti kérdések elég húsba vágóak, ezt a befektetők is tudják, úgyhogy amíg a fenti forgatókönyvek közül valamelyik irányába el nem mozdulnak a felek, fel kell készüljünk az erős volatilitásra, úgy biztonsági öveket becsatolni, és addig sem pánikolni! (most látszik igazán, hogy kedvelt ajánlásom: az arany és részvény kombinálása vagy az abszolút hozam alapok előnyben részesítése jó is valamire..)

2 komment

Címkék: befektetés költségvetés makro államadósság arany kötvény befektetési alap kötvény alap USA Obama

A bejegyzés trackback címe:

https://darius.blog.hu/api/trackback/id/tr884895757

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mennyibe fáj 2012.11.12. 21:41:44

Az economist erősen bíztatja Obamát, hogy lépje meg a kötelezőt: www.economist.com/news/leaders/21565955-budget-deal-makes-sense-re-elected-president-his-opponents-his-country-and

Persze keresztbetehetnek a republikánusok is, ami eléggé betenne az usa-nak. a lényeg, hogy hamar kell megegyezni - ezután már valószínűleg tiszta lesz, hogy az aranyba kell menekülni, vagy megvenni a tőzsdén a költségvetés rendbetétele miatti megkönnyebbülés miatt beinduló felfutást

Dárius 2012.11.12. 22:44:57

@mennyibe fáj: "hamar kell megegyezni" - mivel alig van idő, a végső határidő is relatíve hamar lesz :)

Viszont az garantált, hogy a republikánusoknak bukó lenne egy-két nap múltán megadni magukat, és az eddigi jelek sem erre utalnak. Nagy csapkodás jön, tuti, hogy nem egyeznek meg az utolsó pillanatig
süti beállítások módosítása