Dárius blog

Pénzügyekről mindenkinek. Itt megtudhatja, hogyan érintik Önt és befektetését a világ történései, és elmondhatja róla a véleményét

Utolsó kommentek

  • Dárius: @mennyibe fáj: "hamar kell megegyezni" - mivel alig van idő, a végső határidő is relatíve hamar lesz :) Viszont az garantált, hogy a republikánusoknak bukó lenne egy-két nap múltán megadni magukat,... (2012.11.12. 22:44) 10. Obama nyert - hogyan tovább?
  • mennyibe fáj: Az economist erősen bíztatja Obamát, hogy lépje meg a kötelezőt: www.economist.com/news/leaders/21565955-budget-deal-makes-sense-re-elected-president-his-opponents-his-country-and Persze keresztbet... (2012.11.12. 21:41) 10. Obama nyert - hogyan tovább?
  • Utolsó 20

Öngondoskodok

Itt tudod kiszámolni, hogy mennyit kell félretenned többek között azért, hogy legyen nyugdíjad:
facebook.com/megtakaritas

Lájk

Ajánld ezt a blogot!

11. Meddig tart az aranyláz?

2012.11.23. 21:12 Dárius

Buborék-e az arany rally? Megismétlődnek-e a '80-as évek? Hogyan védekezzünk az infláció ellen? Kell-e az arany további meneteléséhez a jegybankok további esztelen pénznyomtatása?

GoldRush.jpg

Hiába tartják sokan valamilyen szétbombázhatatlan mentsvárnak az aranyat, sajnos ugyanazt a kérdést kell feltennünk, mint egy korábbi posztban, nevezetesen, hogy ez most akkor mennyiben buborék, és ha az, akkor a lufi kipukkanásától mégis mekkora távolságra vagyunk.

Mi is táplálja az aranyárak növekedését? Rengeteg elemzés készült arról, hogy az arany milyen hatások által került emelkedő pályára, de a laza jegybanki politika hatását egyik sem cáfolja, legfeljebb a hatás jelentőségén vitatkoznak. Annyi biztos, hogy a laza monetáris politika megszűnte komoly törést okozhat időlegesen az arany árazásában, de nem kell önmagában a rally végét jelentse. Ha a "pénznyomda" megszűnte negatívan érinti a további eszközosztályokat (részvény, kötvény, stb), akkor az arany könnyen olyan eszközzé válhat megint, amelybe menekülnek a többi eszközükön túladó befektetők, ez pedig megint csak árfelhajtó hatású.

Igazából most is abban a régi sémában mozgunk, miszerint a részvénypiaci mozgások és az arany mozgása eltérhet egymástól vagy éppenséggel mehet az emelkedő irányba mindkettő (előbbi pl. egy részvény piaci sokk utáni aranyba menekülés által, utóbbi a folytatódó laza jegybanki politika által következhet be), egyedül annyi változás történt, hogy a pénzkínálat bővítését tekintve rohamosan csökkennek a lehetőségek. Vagy a döntéshozók bekockáztatnak egy vágtató inflációt, ez legalábbis az államadósságok súlyát csökkentheti azok elinflálásával.

Infláció elleni védelem?

Na ez az, amire az arany vagy rövid távon jó, vagy olyan hosszú időtávon, ami már nem életszerű. Ajánlom mindenkinek a figyelmébe ezt a grafikont - és következő feladatképp gondoljon bele abba, hogy a grafikon ugyan az elejét és a végét tekintve emelkedő trendben van, csak közbeékelődik egy laza 20 éves periódus, amikor az arany végig eső trendben volt..

A részvényeknél legalább az adott, hogy emészthető (kb. 5-7 év) hosszúságúak a ciklusok lásd itt, így elég hozzá egy emberélet, hogy a hosszú távon infláció elleni védelemként felfoghatóak legyenek.

De ha biztosra akarunk menni, a fentiek miatt továbbra is az arany és részvény együttes alkalmazása lehet célravezető, még ha ez se nyújt védelmet bármi ellen.

Szólj hozzá!

Címkék: befektetés részvény arany

A bejegyzés trackback címe:

https://darius.blog.hu/api/trackback/id/tr564900597

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása