Dárius blog

Pénzügyekről mindenkinek. Itt megtudhatja, hogyan érintik Önt és befektetését a világ történései, és elmondhatja róla a véleményét

Utolsó kommentek

  • Dárius: @mennyibe fáj: "hamar kell megegyezni" - mivel alig van idő, a végső határidő is relatíve hamar lesz :) Viszont az garantált, hogy a republikánusoknak bukó lenne egy-két nap múltán megadni magukat,... (2012.11.12. 22:44) 10. Obama nyert - hogyan tovább?
  • mennyibe fáj: Az economist erősen bíztatja Obamát, hogy lépje meg a kötelezőt: www.economist.com/news/leaders/21565955-budget-deal-makes-sense-re-elected-president-his-opponents-his-country-and Persze keresztbet... (2012.11.12. 21:41) 10. Obama nyert - hogyan tovább?
  • Utolsó 20

Öngondoskodok

Itt tudod kiszámolni, hogy mennyit kell félretenned többek között azért, hogy legyen nyugdíjad:
facebook.com/megtakaritas

Lájk

Ajánld ezt a blogot!

4. Arany, mint befektetés II.

2010.12.18. 11:56 Dárius

Biztos felmerült már a kérdés sok olvasóban, hogy miként lehet a szó gyakorlati értelmében aranyba fektetni, annyit elárulok, hogy alapvetően nem arról van szó, hogy az embernek az otthonában kéne aranyrudakat tartania. Több értékpapírosított formája létezik az aranyba való befektetésnek, amelyek segítségünkre lehetnek. Ezeknek két jellemző típusáról fogok írni.

Az első és legegyszerűbb módja az arany szárnyalásából való profitálásnak az, hogy az aranyat bányászó cégek részvényeibe fektetünk. Ezek a cégek szolgálják ki mind az ékszerpiac, mind az ipar, mind a spekulatív vevők arany szerzési igényeit. Az könnyen belátható, hogy az első két említett szereplő rendelkezik állandóbb igényekkel, tehát rájuk ezek a cégek mindig építhetnek, egy bizonyos vevőkört folyamatosan ki kell szolgálniuk. Az is valószínű, hogy aranyra mindig lesz igény, csak az a kérdés, hogy mekkora, és még mennyi van a nemesfémből a föld alatt. Általánosságban kijelenthetjük, hogy az aranybánya részvénye közép- és hosszú távon biztosabb lábakon állhat, mint egy technológia cégé vagy bizonyos szolgáltatóké. Teljesen homogén terméket állít elő - az arany 20 év múlva is arany lesz - szemben mondjuk egy technológia céggel, akinek állandó változásokhoz kell napról napra újabb és újabb megoldásokkal előállnia, amit vagy vesznek az ügyfelek vagy nem. És ez persze általában is igaz a nyersanyagokkal foglalkozó részvényekre.

Na de miért vállalunk még részvénypiaci kockázatot is azzal, hogy részvényt veszünk, ahelyett, hogy magát az aranyat vennénk meg? Ennek a nyitja egyszerűen az, hogy ezeknek a részvényeknek az árfolyamát nem csak az arany ára befolyásolja. Mivel ez utóbbi igen nagy ingadozásokat is produkálhat, ezért ésszerű lehet olyan eszközöket vásárolni, amelyeknek az értéke növekszik, ha drágább az arany világpiaci ára, ugyanakkor nem jellemzi akkora árfolyam ingadozás, mint magát a nemesfémet. Ezek a jellemzők elmondhatóak a bányász cégek részvényeiről, hiszen ők valamekkora folyamatos termelést mindig kiszolgálnak, így az ezzel összefüggő értékük adott, és persze ha nagyobb a nyereségességük az arany árnövekedése miatt, az felhúzza az értéküket.


Példának látható itt fent egy arany bányász cégek részvényeit tartalmazó befektetési alap (egy ETF - tehát tőzsdén kereskedett alap) elmúlt 5 éve. Jól látható, hogy mivel ez egy részvény alap, a kifejezetten részvénypiacokat hátrányosan érintő események nagyban befolyásolják az árfolyamát, ugyanakkor az arany mozgását is rendesen követi, a részvénypiaci mélypont óta még magánál az aranynál is nagyobb növekedést produkált, és az arany árfolyamának korrekciói sem viselték meg.

Íme, az utolsó 1 éve az alapnak:
A következő posztban átfutjuk a másik említett lehetőséget is, miszerint mi történik akkor, ha közvetlenül az aranyba akarunk befektetni, és megnézzük a jövőbeni kilátásokat is.

Szólj hozzá!

Címkék: befektetés részvény arany nyersanyag befektetési alap etf

A bejegyzés trackback címe:

https://darius.blog.hu/api/trackback/id/tr792523674

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása