Dárius blog

Pénzügyekről mindenkinek. Itt megtudhatja, hogyan érintik Önt és befektetését a világ történései, és elmondhatja róla a véleményét

Utolsó kommentek

  • Dárius: @mennyibe fáj: "hamar kell megegyezni" - mivel alig van idő, a végső határidő is relatíve hamar lesz :) Viszont az garantált, hogy a republikánusoknak bukó lenne egy-két nap múltán megadni magukat,... (2012.11.12. 22:44) 10. Obama nyert - hogyan tovább?
  • mennyibe fáj: Az economist erősen bíztatja Obamát, hogy lépje meg a kötelezőt: www.economist.com/news/leaders/21565955-budget-deal-makes-sense-re-elected-president-his-opponents-his-country-and Persze keresztbet... (2012.11.12. 21:41) 10. Obama nyert - hogyan tovább?
  • Utolsó 20

Öngondoskodok

Itt tudod kiszámolni, hogy mennyit kell félretenned többek között azért, hogy legyen nyugdíjad:
facebook.com/megtakaritas

Lájk

Ajánld ezt a blogot!

2. Mit tud egy befektetési alap? II. rész

2010.12.06. 14:10 Dárius

Ott hagytuk abba, hogy a következő megválaszolandó kérdésünk az, hogy melyik megoldás tehet értünk a legtöbbet. Nyilván legalább kettő cél vezérli az embert. Az egyik az, hogy legalább olyan jól járjon a befektetésével, mint amennyire a megszokott megoldásokkal járna - legyen ez egy bankbetét vagy bármi - a másik az, hogy időben hozzá tudjon férni a pénzéhez.
Problémák akkor adódnak, amikor ez a két szempont nem kerül összhangba egymással. Példának okáért "80%-os hozamot akarok egy év alatt" hozzáállás akár be is jöhet, csak nem biztos, hogy minden próbálkozásra sikerül. Ennek az ellenpéldája, hogy az sem egy feltétlenül jó megoldás, ha az ember a párna alatt gyűjt 30 évig a nyugdíja kiegészítésére.
Na de akkor milyen helyzetekben lehet jobb befektetési alapba fektetni, mint másba?
Ez már egészen rövid időtávok esetén is jogos kérdés. Ha az ember elhatározza, hogy fél évre leköti a pénzét a bankban, már ebben az esetben is léteznek megoldások arra, hogy előnyösebb helyzetbe kerüljünk. Egyszerűen nézzük meg, hogy a bank vajon mibe fektetheti a pénzünket egy lekötött betétnél. Azt látjuk, hogy előre megmondja a bank, hogy mennyit ad, tehát valószínű, hogy ő is tudja, hogy kb. mennyit kap a pénzünkért. Épp ezért jellemzően államkötvény hátterű megoldás van egy lekötött betét mögött, hiszen a kötvénynek is van egy előre látható kamata (az esetek többségében). Említettem, hogy a befektetési alapban az a jó, hogy bele tudunk szólni a befektetés hátterébe. Van még egy előny, amit nem említettem, mégpedig az, hogy a befektetési alapban való részesedésünket rend szerint bármikor pénzzé tehetjük. Ez nem igaz a lekötött betétre, ahol a betét idő előtti megszüntetése esetén le kell mondjunk a kamatokról.
És ezzel meg is van első gyakorlati alkalmazás, lekötött betét helyett bizonyos esetekben jobban járhatunk egy pénzpiaci vagy rövid kötvény alappal, ha nem is a hozamtöbblet de a rugalmasság már a befektetési alap mellett szólhat.
Ha más időtávban gondolkodunk, mondjuk 3 vagy 5 évre is le tudunk mondani a pénzünk egy részének a hozzáférhetőségéről, akkor értelemszerűen olyan alapokat választunk, amelyek már ezen az időtávon is legalább annyit hoznak, mint a banki kamat.

Szólj hozzá!

Címkék: befektetés részvény kötvény befektetési alap lekötött betét pénzpiaci alap kötvény alap

A bejegyzés trackback címe:

https://darius.blog.hu/api/trackback/id/tr72497000

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása