Dárius blog

Pénzügyekről mindenkinek. Itt megtudhatja, hogyan érintik Önt és befektetését a világ történései, és elmondhatja róla a véleményét

Utolsó kommentek

  • Dárius: @mennyibe fáj: "hamar kell megegyezni" - mivel alig van idő, a végső határidő is relatíve hamar lesz :) Viszont az garantált, hogy a republikánusoknak bukó lenne egy-két nap múltán megadni magukat,... (2012.11.12. 22:44) 10. Obama nyert - hogyan tovább?
  • mennyibe fáj: Az economist erősen bíztatja Obamát, hogy lépje meg a kötelezőt: www.economist.com/news/leaders/21565955-budget-deal-makes-sense-re-elected-president-his-opponents-his-country-and Persze keresztbet... (2012.11.12. 21:41) 10. Obama nyert - hogyan tovább?
  • Utolsó 20

Öngondoskodok

Itt tudod kiszámolni, hogy mennyit kell félretenned többek között azért, hogy legyen nyugdíjad:
facebook.com/megtakaritas

Lájk

Ajánld ezt a blogot!

3. Arany, mint befektetés

2010.12.16. 20:18 Dárius

Először néhány szót írnék arról, hogy miért is aktuális most foglalkoznunk az arannyal. Bizonyára sokaknak ehhez hasonló első asszociációik vannak az arannyal kapcsolatban, mint hogy értékes, pénznek is használták ill. használják, sőt mit több, a nemzeti bankok is tartalékolási eszközként vették igénybe.

Sokan talán azért tartanak drága nemesfém ékszereket, mert úgy gondolják, annak mindig megmarad az értéke, és bizonyos értelemben ebbe nagyon is igazuk van. Érdemes sorra vennünk, hogy az arany aktuális árát valamely pénznemben kifejezve konkrétan milyen tényezők is befolyásolják. Először is, mivel az arany is egy árucikk, neki is van kereslete és kínálata. A kínálatát meghatározza, hogy az erre szakosodott bányaipar mennyit hajlandó az adott áron kitermelni, a keresletét meg alapesetben meghatározza az aranyból készülő ékszerekre való kereslet. Pótlólagos keresletet jelenthet, ha a pénzhelyettesítő szerepe okán jelenik meg többlet igény az aranyra. Az árazását tekintve is érdekessé teszi a helyzetet ez a pénzhelyettesítő jelleg. Jellemzően az arany értékét tekintik állandónak - még ha nőhet is a forgalomban lévő arany mennyisége a bányászat által - és a pénznemek értékét megbízhatatlannak az arany vásárlói. Hiszen ha egy jegybank a pénzkínálat bővítésével (lásd most az USA-t) kíván élni, akkor sokan joggal gondolhatják azt, hogy az arany lehet a biztonságos bástya a pénz elértéktelenedésével szemben.

Szóval ha nem is lineárisan, de a forgalomban lévő pénz mennyisége összefügg az arany árával. Azt nem jelenthetjük ki, hogy ha kétszer annyi pénz van forgalomban, akkor törvényszerűen kétszer annyiba fog kerülni egy uncia arany, de a két dolog összefügg. Ahogy azt sem jelenthetjük ki, hogy egy nadrág ára aranyban kifejezve pontosan ugyanannyi volt 20 évvel ezelőtt, mint most, de kétségtelenül kisebb lesz az aranyban kifejezett árakban a különbség, mintha a pénzbeli árazást nézzük. Nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy amikor sokan számítanak az infláció emelkedésére, akkor sokan számítanak arra is, hogy nagyobb lesz az arany iránti kereslet. Márpedig egy adott eszközzel kapcsolatos jövőbeli várakozások már akkor beépülnek az árakba, amikor a konkrét várakozás megfogalmazódik.

Na de miért is olyan fontos most foglalkoznunk az arannyal? Először is elképesztő árfolyam növekedést láthatunk az elmúlt években, amelyet már nem lehet kizárólag arra fogni, hogy volt egy dollár leértékelődési hullám a múltban, a növekedés ennél sokkal nagyobb és tendenciózusabb, és minden jelentősebb devizához mérve számottevő. Az elmúlt 5 évben 172%-kal értékelődött fel az arany dollárban mért árfolyama, az euróban mért árfolyam esetében 147%-os növekedésről van szó. Ez évesítve is 22,15%, ami több mint sok ahhoz, hogy foglalkozásra érdemes eszköznek nevezhessük az aranyat.

A következő posztban írok arról, hogy a gyakorlatban hogyan lehet hasznosítani az aranyban rejlő lehetőségeket, konkrétan milyen befektetési alapokkal lehet kereskedni, és melyikkel érdemes.

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: befektetés arany hozam

A bejegyzés trackback címe:

https://darius.blog.hu/api/trackback/id/tr962520482

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása