Dárius blog

Pénzügyekről mindenkinek. Itt megtudhatja, hogyan érintik Önt és befektetését a világ történései, és elmondhatja róla a véleményét

Utolsó kommentek

  • Dárius: @mennyibe fáj: "hamar kell megegyezni" - mivel alig van idő, a végső határidő is relatíve hamar lesz :) Viszont az garantált, hogy a republikánusoknak bukó lenne egy-két nap múltán megadni magukat,... (2012.11.12. 22:44) 10. Obama nyert - hogyan tovább?
  • mennyibe fáj: Az economist erősen bíztatja Obamát, hogy lépje meg a kötelezőt: www.economist.com/news/leaders/21565955-budget-deal-makes-sense-re-elected-president-his-opponents-his-country-and Persze keresztbet... (2012.11.12. 21:41) 10. Obama nyert - hogyan tovább?
  • Utolsó 20

Öngondoskodok

Itt tudod kiszámolni, hogy mennyit kell félretenned többek között azért, hogy legyen nyugdíjad:
facebook.com/megtakaritas

Lájk

Ajánld ezt a blogot!

6. Frankhitelek - megéri euróra váltani?

2011.01.14. 21:19 Dárius

Bizonyára sok olvasónkban felmerült a kérdés - látva 220-as szinteket ostromló svájci frank árfolyamot - hogy érdemes lehet a 280 körüli árfolyamot kerülgető euróra átváltani a frankban felvett hiteleket. A kérdés jogos, hiszen forintunk az euróhoz képest bőven a 300-as árfolyam fölött is járt 2009-ben, ugyanebben az időszakban a frank a 200-as árfolyamot legfeljebb súrolta.

 

 

A devizahitelek tömeges kihelyezésekor még az volt az általános elgondolás - mind a tudatos hitelfelvevők, mind a hitelező bankok részéről - hogy a forint fejlett piacokhoz viszonyított ereje ill. ennek ingadozása adja azt az árfolyamkockázatot, amivel reálisan számolni kell. Gyakorlatilag egy kalap alá vettük sokan a fejlett piaci devizákat, így ebben a képben a svájci frank csak az egyik szereplő volt a többi közül, történetesen az, amelyik az egyik legalacsonyabb kamatszintet nyújtotta. Ráadásul 2008 előtt a jellemzően kisebb ingadozások jellemezték a frank forinttal szembeni árfolyamát, mint az euróval szembeni árfolyamot. Az egy kalap alá vétel létjogosultsága, mint paradigma akkor dőlt meg, amikor a frank felértékelődött a befektetők szemében, mint menekülő deviza - lásd a görög adósságválságot. Gondolom, az Olvasó, ha tegyük fel, hogy eurós kötvényt birtokol, nyilván nem nézné jó szemmel az euróval fizető államok bedőlését, hát sokan vélekedtek így, a biztonságosnak vélt svájci frankba áthelyezve megtakarításaikat. Ez vezetett a frank euróval és más devizákkal szembeni erősödéséhez, ennek isszuk a levét a svájciakkal együtt (náluk pont a devizájuk ereje okoz gazdasági problémákat).

Na de térjünk a lényegre, és vegyük sorra a szempontokat, amelyek vezérelhetnek valakit a tekintetben, hogy változatlanul a svájci fizetőeszközben legyen meghatározva a kölcsöne. A felmerülő kérdések:

1. vajon mindig ilyen erős lesz a frank?

2. vajon gyengülhet a forint?

3. melyiknek jobb a kamata?

Nem célunk letenni a voksunkat egyik vagy másik lehetőség mellett, hiszen mindenkinek a saját várakozásaival kell összhangba hoznia döntéseit, ugyanakkor néhány pro és kontra érvet felsorolunk a kérdésekre adható válaszokat illetően.

1.

pro erő: sokáig fennmaradhat az eurózóna esetleges felbomlásának kérdése, ami ebbe az irányba hat

kontra erő: a nemrég lezajlott portugál és spanyol aukciók is sikeresek voltak, az egyes államok fizetőképességével kapcsolatos aggodalmak eloszlásával komoly gyengülésbe kezdhet a frank (a Svájci Jegybank által megfogalmazott ideális árfolyamhoz vagy 20%-ot kéne gyengülnie)

2.

pro gyengülés: ha Kormány februári bejelentései kiábrándítják a befektetőket, az komoly gyengülést hozhat mind a frankkal, mind az euróval szemben

kontra gyengülés: ez utóbbiak pozitív fogadtatása, és általában a déli államok pénzügyi megítélésének javulása együttesen komoly forinterősödéshez vezethet

3.

Tisztázzuk, hogy egy dolog a jegybanki kamatszint, meg egy másik, hogy a bankok mekkora kamattal kínálják az adott devizában lévő hitelt. Várható több olyan termék megjelenése, ahol összhangba hozzák az euró hitel kamatát a frankhitel kamatával, de tudjunk róla, hogy a frank kamatszintje alacsonyabb, ehhez jut elvileg olcsóbban hozzá a bank.

Összefoglalva, amiben biztosak lehetünk az az, hogy több esemény is várható, amelyeknek érdemes lenne tudni a kimenetelét a helyes döntéshez. Ha valakinek sürgős a stabilabb törlesztő, adott esetben nem akarja megvárni a vázolt események esetleges negatív kimenetelét, akkor teljesen védhető álláspont a hitel euró alapúra váltása. Ahogy az is védhető, ha a kivárást választjuk, hiszen így megvan a lehetőség arra, hogy kivárjuk, amíg a frank visszagyengül a mindenkinek ideális szintre, már csak az a kérdés, hogy ez hónapok vagy évek alatt következik be. 

Szólj hozzá!

Címkék: euró hitel frank deviza

A bejegyzés trackback címe:

https://darius.blog.hu/api/trackback/id/tr612584356

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása